salad, fruit, berry-2756467.jpg

Gezond beginnen met eten: 6 veranderingen die u kunt aanbrengen

Gezond beginnen met eten: 6 veranderingen die u kunt aanbrengen

Een van de belangrijkste dingen die u kunt doen om uw optimale gezondheid te behouden, is het eten van een uitgebalanceerd en voedzaam dieet. Door dit te doen, kunnen volwassenen chronische aandoeningen, zoals hartaandoeningen en diabetes, voorkomen en kunnen degenen die al chronisch ziek zijn hun ziekte onder controle houden. Maar wat is nu precies “gezond eten”? Het kan er voor iedereen anders uitzien, maar het uiteindelijke doel is om een ​​patroon vast te stellen van het innemen van voedingsmiddelen en dranken die u voorzien van de nodige voedingsstoffen om uw algehele gezondheid op peil te houden. Dus hoe kun je beginnen met gezond eten – en ervoor zorgen dat het voor de lange termijn blijft hangen? Hier zijn de beste strategieën om precies dat te doen.

Begin langzaam

De kans is groot dat je niet alles over gezond eten zult weten als je net begint aan je dieetreis. Er is tenslotte veel te weten. Een benadering is om elke week een nieuwe groente te proberen. Kies een groente die je nog nooit eerder hebt geprobeerd en onderzoek een nieuw recept om het in een maaltijd te integreren. Als je dit elke week doet, of zelfs maar één keer per maand, sluit je het jaar af met verschillende nieuwe gezonde voedingsmiddelen en recepten die je wist niet dat je het eerder leuk vond. En dat is een trefzekere manier om gezond te eten op een manier die u niet overweldigt.

Log je intake in

Als je je dag gedachteloos doorbrengt met wat je maar wilt, of als je je maaltijden niet plant voordat je ze eet, zou je kunnen ontdekken dat je minder gezond eet dan je van plan was. Het kan ook zijn dat u niet de gewenste hoeveelheid van bepaalde voedingsmiddelen binnenkrijgt. Een manier om meer opmerkzaam te zijn, is door je pen op papier te zetten. Schrijf je redenen op om gezond te willen eten (afvallen, cholesterol verlagen, energie verhogen, stemmingen verbeteren, enz.), En lees je lijst elke dag. Je zult er inderdaad versteld van staan ​​wat je leert als je de tijd neemt om echt vast te leggen wat je eet. Om erachter te komen wat uw ideale inname is, moet u in de eerste plaats met uw arts praten of een verwijzing krijgen naar een diëtist.

Eet minder bewerkte voedingsmiddelen

Kant-en-klaar voedsel kan super handig zijn, vooral als je werk, gezin en andere verplichtingen moet combineren. Maar het maakt het moeilijk om uw voedselinname te beheersen vanwege meerdere porties in één verpakking of overmatige niet-zo gezonde ingrediënten. Verwerkte voedingsmiddelen zijn sterk bewerkt en zo ontworpen dat ze heel gemakkelijk te veel eten. Enkele voorbeelden zijn koekjes die in de winkel worden gekocht, suikerhoudende ontbijtgranen en soortgelijke kant-en-klaarmaaltijden. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak veel toegevoegde suiker, witte bloem en/of toegevoegde oliën, waardoor ze relatief weinig vitamines en mineralen bevatten, maar veel calorieën. Maak dus in plaats daarvan uw standaard hele voedsel en maaltijden die u zelf bereidt. Op die manier eet je niet alleen gezonder voedsel, maar heb je ook meer kans om de hoeveelheid te eten die je van plan was, omdat hele voedingsmiddelen je sneller vol kunnen maken dan bewerkte voedingsmiddelen.

Eet meer planten

De voordelen van het adopteren van een plantaardig dieet, zoals vegetarisme of veganisme, zijn goed gedocumenteerd. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat veganisten meer gezonde vetten, antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen in hun lichaam hebben dan niet-vegetariërs. Dit is waarschijnlijk omdat [veganisten] meer producten en ander volledig plantaardig voedsel consumeren. Daarom kan het eten van een meer plantaardig dieet een manier zijn om gezonder te gaan eten. Wees voorzichtig met jezelf als je deze aanpak probeert, want je hoeft niet volledig veganistisch of vegetarisch te worden om gezondheidsvoordelen te behalen. Het flexitarische dieet, dat in de eerste plaats een vegetarisch dieet is maar ook af en toe dierlijke eiwitten bevat, werd uitgeroepen tot een van de beste diëten van 2022. Vergeet niet, het is niet alles of niets. Dit perspectief kan ontmoedigend zijn en tot mislukking leiden. Probeer een van je favoriete niet-veganistische maaltijden veganistisch te maken door enkele ingrediënten te veranderen, zoals tofu-taco’s in plaats van rundvlees. Het kan zijn dat u met deze aanpak niet alleen gezonder eet, maar ook dat u nieuwe voedingsmiddelen probeert.

Breng je bord in evenwicht

Een andere manier om gezonder te gaan eten, is door te denken in termen van wat er op je bord ligt. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die bij elke maaltijd een grote rol moeten spelen in uw dieet. Fruit en groenten zouden de basis van je dieet moeten zijn, de helft van je bord zou groenten moeten zijn. Samen met één portie fruit bij elke maaltijd en magere eiwitten op je bord te hebben. Eiwit zou ongeveer een kwart van je bord moeten zijn tijdens lunch en diner; reik naar drie tot vier ons kippenborst of vis zonder vel.

Pro-tip: als je niet zeker weet hoe vier ons eruit ziet, is het ongeveer zo groot als een pak kaarten.

Verhoog uw waterinname

Als u op zoek bent naar manieren om gezonder te eten, wilt u er ook zeker van zijn dat u ook gezonder drinkt. Het drinken van voldoende water ligt gemiddeld 2,7 liter per dag voor vrouwen en 3,7 liter per dag voor mannen. Dit is ook goed voor uw temperatuur en afvalverwerking te reguleren, en om uw wervelkolom en gewrichten te beschermen. Zorg er dus voor dat je elke dag voldoende water binnenkrijgt. Als je niet genoeg water drinkt, kun je beginnen met het verhogen van je hoeveelheid door de frisdrank en met suiker gezoete dranken in je dieet te vervangen door water. Nogmaals, met suiker gezoete dranken zijn geen slecht voedsel, maar matiging in uw inname is de sleutel. Pak dus bij twijfel een glas H20.